Dye Matrix 14

Dye Matrix 14

Dye Matrix 14

Hogy mi változott az idei markerben?

Sok minden, de ne szaladjunk ennyire előre. Az utóbbi időkben általam szerelt puskák által sikerült belelátnom abba miért is nem szakít a Dye egyes szokásokkal, melyek néha lehet, hogy egy kicsit talán furcsák, de mindenre meg lehet találni a magyarázatot.

Gondolná az ember, hogy fejlődik a technika, minden kisebb és könnyebb lesz. Persze ez így igaz, de nem lehet általánosítani. Páran biztos emlékeztek, amikor 2009-2011 között rengeteg marker végezte törött markolattal, ferdült csővel.

Mert minden gyártó próbált pihekönnyű gépet csinálni. Aztán valahogy ez egy kicsit megváltozott…

A Dye markerek fejlődése 3 nagy lépcsőre osztható.Az első ilyen lépés a DM5 és a DM6 között volt érezhető. Új markolat, sokkal könnyebb test…

Aztán ez 3 évig gyakorlatilag kisebb simításokkal fejlődött (eyepipe, nincs szemtakaró). Jött a DM9, sokkal rövidebb testel és érezhető súlycsökkenés is történt (a Dye NT-t most kihagyjuk ).  

Eltelt megint 3 év és itt gondolta volna az ember, hogy bizony nincs már hova tovább, lehet, hogy új technológiát kellene kitalálni?

Közben a nagyobb fórumokon persze ment a kívánságműsor hogy mi az, ami kellene mi az, ami nem. Nem kell macroline, amerikai mánia hogy egy palackból ki lehessen lőni csillió festéket és egyebek… Aztán elérkeztünk 2013 őszére.

Valamiért mindenki tudta hogy most valami nagyot mutat a Dye (lehet hogy a 3 éves cilkus?), fingers crossed.

Az utolsó PSP-n bemutatták a Dye Matrix 14-et. Az én első gondolatom az volt hogy ez egy Luxe.

De nem. Ahogy telt múlt az idő csepegtek az infó, majd végül a belsőbe is bekukkanthattunk. Számomra a képek csalókák voltak, mert egy kicsit kisebbnek hittem, mint valójában.

Szerencsére most már a kezemben tarthatom és így adhatok nektek is így kis leírást hogy valójában mi is történt az idei markerrel.

A test nagyobb lett, ezáltal nehezebb is mit a tavalyi előd, de hogy miért is lett nagyobb az az igazán érdekes.A bolt működési szempontból nem változott ugyan, viszont hosszabb lett.

Hogy miért?

A festék kilövéséhez szükséges levegőmennyiség itt a hátsó kamrában helyezkedik el megfelelő nyomásom. Azáltal hogy a kamra mérete megnőtt, így nagyobb mennyiségű levegő kerül oda így a szükséges nyomás arányosan csökken.

Ez most nagyjából 140-145psi. Ezáltal sokkal takarékosabb, kicsit halkabb és pontosabb lesz a marker. Ami még nagyon fontos megemlíteni az a bolt. 

A képeken nem látszik azonban fontos hogy kb. 7-8 grammal könnyebb lett, így kevesebb levegő kell a mozgatáshoz, ezáltal is csökken majd a fogyasztás.

A DM12 óta úgynevezett soft bolt tip-et is raknak a boltok elejére hogy hogy megelőzzék a festéktörést illetve a levegő áramlását is befolyásolja.

Fentről: DM14, DM9 Billy Wing, DM6/7

Balról: DM6/7, DM9 Billy Wing, DM14

Amit fontos tudni hogy bizony ezeknek a gépeknek is van betörési idejük. Amíg a regulátorok beállnak, az o-gyűrűk bekopnak. Idővel azonban lesz lehetőség a finomhangolásra, mint a DWELL és az alacsony nyomású regulátor kalibrálása.

A következő nagy változás a bolt végén található. Ezentúl már szerszám nélkül is kivehető és tisztítható a belső szerkezet. Gyakorlatilag egy gomb benyomásával kivehető illetve visszarakható a bolt.

És végül pedig, bizony, eltűnt a makroline. Az On/Off csapból a levegő a markolaton keresztül az regulátorba megy. Kicsit ugyan megbonyolítja a rendszert, viszont mostantól nem kell aggódnunk hogy kunyeráljunk macrocsövet

Egyéb változások:

- Az alacsony nyomású regulátor előre került
- A markolatban a board-ot kettéválasztották
- Az első „otthon” is szerelhető Hyper4 regulátor

DM14 Manual


Az ára ugyan borsos de azt mondanám, főleg azoknak akik már régóta törik a fejüket puskacserén, most eljött az ideje, én is egy 2008-as puskát teszek le a polcra…

Rendkívül kényelmes, takarékosabb elődeinél, szerviz barátabb én nem utolsó sorban nagyon jó színek vannak idén.

Egy szó mint száz, próbáltam az átlag játékosok számára érthető módon összefoglalni mi változott és miért lehet érdemes váltani.

Remélem tetszett ez a kis rögtönzött gyors bemutató és ezzel együtt kívánok mindenkinek: Boldog Karácsonyt és Boldog Új Évet!

Buzási Dani


Kapcsolódó hírek:
DYE Paintball 2014