A paintball markerekről nagy általánosságban

A paintball markerekről nagy általánosságban

dye paintball marker, eclipse paintball marker, milyet vegyek, paintball, paintball marker, tippmann paintball marker

Kezdő, lelkes játékosoknál az egyik jellemzően felmerülő probléma, marker vásárlással kapcsolatban, hogy "Oké de milyet vegyek? Mi lenne nekem a legjobb?".

Ezzel kapcsolatban osztjuk most meg veletek a saját tapasztalatainkat és ezek alapján alkotott véleményeinket, mely nem szentírás, de némi kiinduló pontot adhat a tanácstalan, kezdő játékosoknak.

Mivel több szempont lehet irányadó, ezekre kitérve, reméljük, hogy segíthetünk a mérlegelésben.

A paintball markerek működési elve

Ha működési elve szerint csoportosítjuk a paintball markereket, akkor két fő csoportra oszthatjuk őket:
- Elektromos/elektronikát használó markerek

    
- Mechanikus markerek
( léteznek a kettőt ötvöző konstrukciók is, pl. Tippmann X7+E-Grip, Eclipse EMC, Dye DAM)

Létezik még a rugós puska, azaz gyermek paintball marker, amit 9 éves kortól lehet használni

Az elektromos paintball markerek

Speed (vagy verseny) markerek

Előnye a hatalmas tűzgyorsaság, könnyebb kényelmesebb kivitelezés, festék függvényében a megbízhatóbb pontosság.

Hátránya viszont az, hogy sokkal érzékenyebb, több a hibalehetőség, és nehezebb az otthoni szervizelése. De nem kell ettől megijedni, hiszen azt valljuk, hogy egy paintballos ismerje az utolsó csavarig a saját markerét és az meg fogja hálálni a törődést.

A tűzgyorsaságból (persze használójától függően) eredhet a nagyobb fogyasztás, azaz a nagyobb mennyiségű paintball golyó felhasználása a játék folyamán "Picit megszaladt az ujjam".

Levegő felhasználásuk is jóval kiegyensúlyozottabb mechanikus társaikhoz képest, a fejlesztéseknek hála, mára már igen komoly a fejlődés ebben a tekintetben.

A mechanikus paintball markerek

Jóval könnyebben szerelhetőek és a nevesebb márkákhoz (pl. Tippmann paintball marker) könnyen beszerezhető az alkatrész, és sokkal megbízhatóbb a működésük hosszútávon szervizelés igénye nélkül.

Hátrányuk viszont, hogy általában nehezebbek, nagyobbak, hangosabbak, és kisebb tűzgyorsaságra képesek, mint elektromos testvéreik.

Sok esetben láttuk azt, hogy egy mechanikus markert használó játékos fellépő hiba esetén, ha volt alkatrésze, akár 2-3 kört kihagyva javította meg a markert és máris játszhatott tovább.

Több esetben a Speed markeresek nem voltak ilyen szerencsések, vagy kölcsön markerrel játszottak tovább, vagy az egész játékidőt átszerelgették.
Ellenpéldák és ezzel ellenkező tapasztalatok természetesen vannak, hiszen egy Dye paintball marker vagy egy Eclipse paintball marker ugyanolyan megbízható eszköz mint mondjuk egy Tippmann paintball marker.

De ha jobban körülnézünk akkor az Eclipse és a Dye is gyárt elektromos woodsball markereket.

Ezzel még véletlenül sem akarunk lebeszélni senkit az elektromos versenypaintball markerekről. Mindenki eldöntheti, hogy milyen az érdeklődése, inkább a realisztikus paintball markert részesíti előnyben vagy az elektromos társait.

"Stílus"

A Paintballnak alapvetően 2+1 ágazata van, ha a stílusát vesszük alapul. Ezek nincsenek éles határral elválasztva, sőt kifejezetten jellemző,és szükséges az átfedés.

Általában mindenki az erdőben kezd el játszani és úgy nyergel át a versenypaintball világába.

Speedball 

A speed/versenypaintball kifejezetten a sportot helyezi előtérbe, és sokkal inkább fókuszál élmény szinten a "versenyre", mint a "harcra". 

A paintball marker és a paintball ruha kinézete, a játékos stílusa szempontjából, sokkal inkább extrém sport, mint "katonai szimuláció".

Woodsball 

A Woodsball az érem másik fele. Sokkal inkább megy el a katonai irányzatok felé kinézetre és játékstílusra egyaránt.

A játéktér jellegétől, a feladatokig merőben különbözik a Sbeedball-tól. Jellemzően a forgatókönyv jellegű játékok a mérvadók, ilyen volt pl. a Paint Brothers Paintball Big Game

Arról nem is beszélve, hogy lehetséges egy őszi nagy játék Tökölön....

Magfeed

A Magfeed játékstílusra, a Woodsball jellemzői hatványozottan igazak. A Magfeed rendszerek kifejezetten azért jöttek létre, hogy a katonai hangulatú Woodsball játékokat, akár szimuláció szintjére lehessen emelni.

Amikor az Airsoftot és a Paintballt hasonlítjuk össze, akkor az Airsoft mellett szóló legerősebb érv az szokott lenni, hogy élethűbbek az eszközeik.

A Magfeed az élő bizonyítéka annak, hogy ez már egyáltalán nem igaz.

A Magfeed megjelenésével, a Woodsball szerelmeseinek már nem kell megalkudniuk a felső tárral sem. A stílus különcsége a működési elvében rejlik.  A sokak által "csúnyának" mondott felső tárak/feederek eltűnnek, és ez nem csak élethű külsőt ad a markernek, hanem valódi fegyvereknél ismert adagolórendszert használ, valódi alsó tárakat.

Ez természetesen a tárkapacitásra is kihatással van. Míg a felső tárakba jellemzően 200 db festékgolyó fér egyszerre, addig a Magfeed játékos 10-20 lövésenként tárazni kényszerül.
Ez elsőre nagyon vesztes helyzetnek tűnhet, de nem feltétlen, hiszen láttunk már olyat, hogy egy jó játékos semmilyen hátrányt nem szenved e miatt Woodsball játékon, még egy Speed markeressel szembe kerülve sem. Sőt elismerésre méltó az, ha egy Magfeed játékos 20 lövésből szerzi meg azt a találatot, amit ellenfele csak 100-ból tudott megoldani.

Aki ezt az ágazatot választja az nagy valószínűséggel, nem Speedball bajnokságokon szeretne részt venni, hanem erdőt, épületet akar megtisztítani úgy, "mint az igazi katonák".
Jó választás lehet a Milsig termékei.

Pontosság

Amit mindenképp meg kell említeni, hogy melyik a pontosabb.

Megfelelő márkánál, megfelelő állapotban tartott és használt markerek mindegyike pontos, ha a hozzá illő, számára legjobb festéket töltjük bele. A paintball lőszer és a paintball marker viszonya meghatározó.

Akik mechanikus, esetleg "Cyclon feed" adagolórendszert használnak, azoknak mindig inkább a keményebb héjú festéket ajánljuk, míg a Speed makerekbe  a picit puhább, rugalmasabb, törékenyebb festékgolyó a célszerűbb.

A Markerek fejleszthetőek idővel és bármikor dönthet úgy a játékos, hogy komolyabb, gyorsabb, hatékonyabb markert vásárol. Ha eleget van pályán, ez kialakul akkor is, ha elsőre nem több százezres modellt választasz a listánkból (paintball markerek).

Amin viszont soha nem szabad spórolni, az a paintball lőszer és a paintball maszk minősége. Egy viszonylag egyszerűbb Tippmann A5 -tel lehet nagyot aratni a pályán, de egy pontatlan, túl törékeny festékkel és egy kényelmetlen, folyamatosan párásodó maszkkal nincs esélyed.

Reméljük tudtunk segíteni a választásban.

További jó böngészést, sikeres választást, és rengeteg jó játékot kívánunk Mindenkinek.

Paintball termékek, kiegészítők nagy választékban a paintballshop.hu szaküzletben!

Írta: Trombózis 

További érdekes cikkek:
PAINTBALL PALACKOK- MILYET VEGYÜNK
PAINTBALL LŐSZER NAGYKERESKEDELEM- LŐSZEREKRŐL ÁLTALÁBAN
A LEGJOBB PAINTBALL TÁRAK